21/03/2003

Nota de la Unió de Pagesos

 

Davant l'inici de la campanya de sembra del blat de moro

 

Unió de Pagesos alerta als pagesos del perill de sembrar varietats transgèniques

 

         En l'inici de la campanya de sembra de blat de moro, i coincidint en la recent ordre del Ministeri d'Agricultura, Ramaderia i Pesca (MAPA), en què dóna autorització  a cinc noves varietats transgèniques, Unió de Pagesos alerta els pagesos del perill de sembrar aquestes varietats.

 

         Tot i les reticències de la Unió Europea, el Govern espanyol s'està posicionant cada cop més a prop dels interessos nord-americans que fomenten la utilització de les varietats transgèniques. De fet, l'autorització per sembrar aquestes noves cinc varietats s'ha decidit de manera unilateral, sense tenir amb compte ni el sector ni els consumidors.

 

         L'ordre publicada contempla advertències com el fet que les varietats transgèniques no poden anar a consum humà  - tot i que als E.U.A. la varietat Starlink va passar a la cadena alimentària- i que les empreses que venen la llavor han de fer un pla de seguiment durant 5 anys, en què s'expliqui on es fa, dades del comprador i efectes al medi ambient, entre altres. A més, el control d'aquestes conreus va a càrrec de cada comunitat autònoma, i per tant, a Catalunya és el DARP.

 

         Unió de Pagesos recomana als pagesos que vagin amb molta cura ja que les varietats transgèniques encara no estan acceptades en moltes empreses i cooperatives. A més, els pagesos que vulguin plantar aquestes varietats han de ser conscients de les complexitats en la normativa, i que per tant, s'esdevé un procés de conreu molt costós en temps i diners. Cal tenir en compte que els camps plantats amb transgènics ha tenir una franja de blat de moro convencional, per tal de protegir a altres cultius d'una possible polinització del conreu transgènic.  En cas, de no fer-ho bé, el pagès podria tenir responsabilitat  respecte els danys produïts a cultius lliures de transgènics.

 

         Per tant, Unió de Pagesos considera que el pagès que vulgui plantar transgènics ha de valorar els avantatges i els inconvenients, i avaluar si realment vol produir amb les garanties absolutes de la qualitat alimentària.

 

 

Barcelona, 20 de març del 2003

 

 

 

 

 


Con la excepción de las disposiciones legales, está expresamente prohibida la reproducción y redifusión sin nuestro permiso expreso de todo o parte del material contenido en esta web, incluyendo como tal la hipervinculación en páginas de marcos.